HTML

illemhely

Élhető kultúra fiataloknak, életszagú mankó kétségbeesetteknek.

Friss topikok

Délutáni Spiró az Eötvös Collegiumban

2011.09.16. 19:13 illemhely

Többször tanúja lehettem már a kollégium inkább tudás, semmint kultúraterjesztő tevékenységének. Legutóbb szeptember 10-én Spiró György társalgását élvezhették a jelenlevők.

Aki miután felidézte kollégiumban töltött éveit (amely a budapesti léte miatt számított rendhagyónak), beavatott minket az irodalommal ápolt kapcsolatába. Kifejtette Kémjelentés című novellás kötete kapcsán, szerinte a művészek, így az írók is kémek, akik kifigyelnek és jelentéseket írnak, magasabb rendű fórum nem lévén, azoknak akik után kémkednek. Ezt a kissé drasztikusan hangzó párhuzamot később a mesélő hasonlatával oldotta fel, ti. ő azért ír, mert szeret meséket kitalálni és mondani. Ez a hozzáállás a későbbiekben a délután hangulatán is tükröződött, ő ült egy szoc széken mint valami mesemondó, nagy füles foteljében, a közönség pedig a történet fordulatai sóvárgó gyerekseregként.

A beszélgetés során már a potenciális irodalmárok kissé magas lóról harsogó kérdéseire adott válaszai felébresztették a szimpátiánkat, miszerint: neki nincs se identitása, se világnézete, se gondolkodásmódja mivel ha lenne, írásai távol állnának a valóságtól, nem lennének életszagúak. Bár a súlyos kijelentések után hozzátette, hogy nyilván vehető magyarsága, tehát magyar nyelvűsége, valamint ebből kifolyólag a magyar kultúrához való köze egyfajta identitásként, de hozzátette, ezek mind csak az automatikus következményei annak a véletlennek, hogy magyarnak született, de ha nem annak született volna, más országba lenne rá igaz ugyanez.

Megtudhattuk véleményét az országban jellemző felfogásról, hogy az egysíkú, normatív, egy főcsapást kijelölő és azt elváró, német hatású és az előző rendszerek miatt, Kelet-Európa szerte beivódott kritika, a gazdagság, sokszínűség és virágzó (jelen esetben magyar) kultúra ellen van.

A fenti hozzáállás még többször felmerült a beszélfetés során, megjegyezte: "nem ihlető környezet a mai magyar kultúra", később, hogy ezen kijelentéseit stabilan alátámassza, Kosáry Domonkost idézte, aki szerint: "ennek a nemzetnek egyebe sincs, csak a kultúrája, és ezt érdemes lenne megbecsülni".
 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom györgy beszélgetés spiró eötvös collegium rebeder

A bejegyzés trackback címe:

https://illemhely.blog.hu/api/trackback/id/tr993232448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása